Vulvovaginita micotica este o infectie comuna a vaginului si vulvei determinata de diferite specii de fungi ( ciuperca ). Este o infectie a varstei fertile, direct dependenta de secretia de hormoni sexuali, aparand izolat la fetitele in prepubertate si la femeile in postmenopauza.
Aproximativ 75% din femeile adulte prezinta in timpul vietii cel putin un episod de micoza. 30% din femei prezinta in flora vaginala tulpini de Candida, fara ca acestea sa aiba vreun simptom sau semn de boala. In aceste situatii se considera ca aceasta face parte din flora vaginala normala.
Micoza in sarcina are o incidenta mai mare decat la femeia ne-gravida din cauza modificarilor fiziologice ce se produc in timpul sarcinii. Micoza nu influenteaza negativ evolutia sarcinii, nu determina nastere prematura, intarziere de crestrere intrauterina, ruptura prematura de membrane, sau complicatii neonatale.
Marea majoritatea a infectiilor sunt determiante de genul Candida Albicans care in 25% din cazuri face parte din flora vaginala si gastrointestinala normala, tratamentul nefiind necesar daca pacienta nu are simptomatologie clinica. Sunt si alte specii, non-albicans, rezistente la tratamentele uzuale, rezistenta care apare in majoritatea cazurilor din cauza automedicatiei pacientelor.
Transmiterea pe cale sexuala intra in discutie doar in cazul infectiilor recurente. Alte cai de trasmitere sunt:
Diagnosticul clinic de cele mai multe ori nu necesita confirmare de laborator decat in cazul micozelor recidivante, rezistente la tratament.
Pacientele prezinta mancarimi vaginale intense ( prurit ), secretie vaginala alba, cremoasa, usturime la mictiune, dureri la contactul sexual.
Micoza cronica, recidivanta ( mai mult de 4 episoade /an ) se caracterizeaza prin:
Tratamentul se va face cu topice locale ( ovule si unguente ) sau cu tablete orale. Se recomanda evitarea factorilor de risc, evitarea automedicatiei, tratamentelor profilactice cu antimicotice si chiar testarea la deficitul de biotinaza.
In sarcina este contraindicat tratamentul oral, cel local fiind recomandat inca din primul trimestru.
Pentru pacientele mele prefer un tratament care:
Dr. Dana Vaida va asteapta cu drag in cadrul clinicii Bestgin, Str. Profesor Dumitru Mocanu Nr. 23 - 25, Ap. 1, Floresti, Jud. Cluj