Dr. Dana Vaida
Dr. Dana Vaida
Medic primar Obstetrica - Ginecologie
Competente in Ecografie in obstetrica-ginecologie, Histeroscopie, Colposcopie, Laparoscopie ginecologica, Medicina materno-fetala, Tratamentul infertilitatii cuplului, Consiliere alaptare

Non-invasive prenatal test - NIPT

Non-invasive prenatal test - NIPT

Ce este NIPT

NIPT este un simplu test de sange care detecteaza sindromul Down si alte sindroame genetice fara a prezenta vreun risc pentru fat sau mama.

Celulele umane contin fiecare cate 23 de perechi de cromozomi. Castigarea sau pierderea de cromozomi in celulele umane cauzeaza malformatii genetice fetale. Trisomia 21 (Sindromul Down), 18 (Sindromul Edwards) si 13 (Sindromul Patau) sunt cele mai cunoscute trei anomalii cromozomiale, care sunt cauzate de prezenta unui numar suplimentar al cromozomului 21, 18, respectiv 13.

Avantaje

NIPT este un test prenatal non-invaziv, usor si sigur. Acesta detecteaza sindromul Down, trisomiile 13, 18 precum si aneuploidiile cromozomilor ce determina sexul fatului. Testul consta pur si simplu in prelevarea unei probe de sange de 10 ml de la femeia insarcinata in saptamanile de sarcina 10 si 24. Din aceasta proba de sange se analizeaza ADN-ul copilului pentru a examina cromozomii acestuia (trisomia 21, trisomia 18, trisomia 13 si aneuploidiile legate de sex). De asemenea, avand aceasta informatie este posibila si identificarea sexului copilului.

Testarea neinvaziva exclude riscul de infectie intrauterina, de avort sau ruptura prematura de membrane asociate cu procedurile invazive cum ar fi biopsia de vilozitatii coriale sau amniocenteza.

Indicatie

Testul NIPT este potrivit pentru:

Precizia si specificitatea testului NIPT sunt ambele peste 99%. Acest lucru inseamna ca testul poate identifica cu succes peste 99% din feti care nu prezinta nici o trisomie (oferind un rezultat de risc scazut) si feti ce prezinta trisomie (oferind un rezultat de risc ridicat). Un rezultat cu risc ridicat al testului indica 99% sanse ca respectivul copil sa aiba un cromozom suplimentar, iar un rezultat cu risc scazut al testului indica 99% sanse pentru un numar normal de cromozomi.

Obstetrica - Ginecologie non-invasive prenatal test NIPT