Inseminarea intrauterina presupune introducerea spermei direct in uter, printr-un tub de plastic foarte subtire, doctorul marind astfel sansele fecundarii ovulului cu spermatozoidul.
Aceasta este utila cand:
Sperma se separa in laborator de fluidul seminal, se pregateste cu medii speciale, apoi se injecteaza printr-un cateter fin, direct in cavitatea uterina. Nu este indicat a se introduce sperma nepreparata direct in uter, deoarece contine prostaglandine precum si alte elemente ce pot declansa crampe abdominale severe precum si infectii intrauterine.
Momentul este foarte important si trebuie ales in perioada de maxima fertilitate, cand ovulul se afla in trompa uterina. Poate fi determinat prin examene ecografice repetate sau teste de ovulatie. O clinica buna este aceea care ofera acest serviciu timp de 7 zile pe saptamana, pentru ca exista o sansa din 7 ca momentul ovulator sa apara duminica.
Inseminarea artificiala va fi efectuata in timpul ovulatiei sau imediat dupa. Mostra de sperma se obtine prin masturbare, de preferat in clinica, dupa cel putin 3 zile de abstinenta sexuala, pentru a obtine un numar optim de spermatozoizi. Pentru partenerii care au dificultati in emisia spermei la un anumit timp, exista posibilitatea inghetarii unei probe anterioare si utilizarea acesteia. Pot fi utilizate medicamente stimulatoare ale erectiei in scopul obtinerii mostrei de sperma.
Nu exista restrictii de repaus la pat dupa procedura. Unii medici repeta procedura dupa 24 de ore. Noi incurajam cuplul sa aiba relatii intime in noaptea de dupa inseminare si pentru urmatoarele 2 -3 zile, in scopul cresterii sansei de conceptie.
Rata de succes a inseminarii depinde de anumiti factori. Pentru inceput, cauza infertilitatii este foarte importanta. De exemplu, barbatii cu sperma de buna calitate care nu pot avea, din diverse motive relatii intime, au mai multe sanse de succes in obtinerea unei sarcini, in comparatie cu pacientii cu spermograma modificata. De asemenea, factorii feminini ai infertilitatii joaca un rol important: pacientele peste 35 ani au sanse relativ reduse de conceptie prin aceasta metoda, acestea fiind de 10 - 15% pe incercare. Trebuie mentionat faptul ca rata naturala de conceptie lunara a unui cuplu fara probleme de fertilitate este cuprinsa intre 15 - 25%. Daca dupa 4 incercari de Inseminare Artificiala nu apare sarcina, reproducerea asistata ar putea fi luata in calcul.
Riscul major este reprezentat de posibilitatea aparitiei sarcinii multiple, in conditiile in care pacientele primesc tratament de stimulare ovariana. Acest risc este chiar mai mare comparativ cu tratamentul de fertilizare in vitro. In cazul in care se dezvolta prea multi foliculi in urma tratamentului de stimulare ovariana, inseminarea uterina poate fi evitata. In aceste circumstante, cand un numar mare de foliculi se dezvolta, ciclul de tratament poate fi convertit intr-un ciclu de fertilizare in vitro, metoda cu un raport bun cost-eficienta, avand in vedere numarul mare de ovocite ce s-ar putea recolta.
Centrele care ofera acest tip de tratament ( inseminare artificiala ), de regula pot monitoriza pacientele, hormonal si ecografic.
Alt mare risc al inseminarii artificiale este acela ca medicii repeta la nesfarsit aceasta metoda in lipsa unei alternative ( fertilizare in vitro ). Acest lucru poate crea frustrare cuplului precum si pierderea increderii in serviciile medicale oferite.
O problema comuna a acestei tehnici este faptul ca medicii o practica in prezenta unui numar mic de spermatozoizi in ejaculat. In ciuda concentrarii spermei, sansele de succes sunt relativ mici, in aceste cazuri fertilizarea in vitro cu metoda ICSI fiind de preferat.
Dr. Dana Vaida va asteapta cu drag in cadrul clinicii Bestgin, Str. Profesor Dumitru Mocanu Nr. 23 - 25, Ap. 1, Floresti, Jud. Cluj