Hepatitele B si C sunt infectii grave la nivelul ficatului, care in lipsa unui tratament pot deveni cronice. Virusul HIV afecteaza sistemul imunitar, iar atunci cand corpul intra in contact cu un virus, nu este capabil sa se apere, fapt care poate duce la moartea prin septicemie.
*septicemia - o problema de sanatate grava care apare in organism in urma unei infectii severe.
Hepatitele B, C si infectia cu HIV pot fi transmise in momentul in care sangele unei persoane infectate ajunge in contact cu sangele unei persoane nepurtatoare.
Intrarea in contact se poate realiza prin:
Contact sexual neprotejat, mai ales in randul persoanelor cu mai multi parteneri sexuali, sau contactul sexual anal faciliteaza transmiterea hepatitelor B, C si a virusului HIV.
Aceste infectii nu pot fi transmise prin imbratisari, saruturi sau folosisea aceluiasi pahar cu persoana infectata - totusi, acestea nefiind recomandate in cazul unui purtator al virusului.
Modurile prin care Hepatita C, B se manifestea sunt, in general urmatoarele: ingalbenire, oboseala cronica, iritabilitate, dureri la nivelul articulatilor, somnolenta, lipsa poftei de mancare.
HIV-ul scade imunitatea organismului, iar ca rezultat, oragnismul nu se mai poate apara de infectii, nu mai raspunde la tratamentul antibiotic, iar evolutia este spre complicatii medicale grave urmate de deces.
De obicei in cazul Hepatitei este afectata functionalitatea ficatului, iar acesta nefiind capabil sa elimine toxinele din organism, acestea ajung la creier si pot duce la pierderea starii de cunostinta si chiar la deces.
De asemenea, infectia cu Hepatita B si C poate deveni cronica, poate provoca cancer la nivelul ficatului, sau poate provoca aparitia insuficientei hepatice acute care duce la deces. Cat despre HIV, tinant cont de faptul ca sistemul imunitar este afectat, acesta poate duce, de asemenea, la decesul persoanei infectate.
Infectiile cu Hepatita C, B si Virusul HIV sunt tratate cu medicamente denumite antivirale. Aceasta este o medicatie foarte agresiva si de lunga durata ( se poate extinde si pe parcursul intregii vieti ), la care fiecare pacienta poate reactiona in mod diferit, unele nefiind capabile sa suporte un astfel de tratament.
Acestea pot fi evitate prin utilizarea prezervativelor, evitarea partenerilor sexuali multipli, utilizarea instrumentelor medicale sterile ( utilizarea seringilor o singura data ), evitarea utilizarii drogurilor cu utilizarea acelorasi seringi intre parteneri, utilizarea propriei truse de manichiura/pedichiura.
Dr. Dana Vaida va asteapta cu drag in cadrul clinicii Bestgin, Str. Profesor Dumitru Mocanu Nr. 23 - 25, Ap. 1, Floresti, Jud. Cluj