Displazia de col uterin este o schimbare atat la nivel structural cat si functional a celulelor din mucoasa colului uterin, care poate duce la dezvoltarea cancerului de col uterin.
Astfel, displazia este adesea numita si stare precanceroasa. Termenul “stare precanceroasa”, sau “modificari precanceroase” nu indica prezenta cancerului, sau aparitia acestuia, ci se refera in schimb la faptul ca, fara tratament, in decurs de cativa ani, este posibila degenerarea displaziei in cancer.
Principala cauza a dezvoltarii Displaziei la nivelul colului uterin este infectia cu tipuri oncogene* de Papilomavirus Uman, cunoscut si sub denumirea de HPV - Human Papilloma Virus in engleza. Din toate tipurile acestui virus, cunoscute pana in prezent, anume aproximativ 100, displazia si cancerul de col uterin pot fi provocate de virusii de tipul: 16, 18, 31, 33, 45, 51, 52, 56, 58, 59.
Doar 5 - 10% din toate cazurile displaziei nu sunt asociate cu HPV.
*oncogene - gene anormale care antreneaza modificari de natura canceroasa.
Pentru a depista Displazia de Col Uterin, sunt utilizate urmatoarele proceduri medicale:
Stadile Displaziei de Col Uterin se strabilesc in functie de adancimea patrunderii celulelor modificate in tesuturile cervixului*.
*cervix - partea inferioara a uterului
In cazul depistarii Displaziei de Col Uterin in timpul sarcinii, in general, tratamentul este amanat pentru perioada de dupa nastere.
Displazia nu reduce capacitatea mamei de a concepe si a naste un copil sanatos. Tratamentul displaziei la femeile nulipare* urmeaza, in principiu aceeasi pasi ca si la femeile care nu isi mai doresc copii, deci aceste tratamente nu perturba capacitatea de concepere sau de nastere in viitor.
*nupilare - care nu au nascut niciodata.
De regula, pe parcursul celor 2 - 3 saptamani de dupa cauterizare poate aparea o secretie vaginala usoara, sangeroasa sau sub forma de mucus. De asemenea este posibila aparitia unor dureri usoare la nivelul perineului sau a partii de jos a abdomenului. Aceste simptome dispar, insa rapid si nu necesita tratament.
In perioada de 5-6 saptamani dupa cauterizarea displaziei, perioada de vindecare a plagii, Nu sunt permise urmatoarele:
Displazia Colului Uterin se poate manifesta prin urmatoarele simptome si semne:
*sangvinolente - de culoarea sangelui
Cea mai sigura modalitate de a detecta Displazia de col uterin este prin Testul Babes - Papanicolau urmat de confirmare prin colposcopie si biopsie de col.
Dr. Dana Vaida va asteapta cu drag in cadrul clinicii Bestgin, Str. Profesor Dumitru Mocanu Nr. 23 - 25, Ap. 1, Floresti, Jud. Cluj