Dr. Dana Vaida
Dr. Dana Vaida
Medic primar Obstetrica - Ginecologie
Competente in Ecografie in obstetrica-ginecologie, Histeroscopie, Colposcopie, Laparoscopie ginecologica, Medicina materno-fetala, Tratamentul infertilitatii cuplului, Consiliere alaptare

Dismenoreea

Dismenoreea

Ce este dismenoreea?

Dismenoreea reprezinta termenul medical pentru durerile care apar inainte sau pe parcursul ciclului menstrual.

Dismenoreea afecteaza aproximativ 50% dintre femeile care au ajuns la varsta reproductiva, dar este cel mai des intalnita la femeile intre 15 si 25 de ani.

Aceasta se imparte in doua categorii:

Care sunt cauzele dismenoreei primare?

Factorii de risc pentru dismenoreea primară includ varsta tanara si nuliparitatea ( lipsa sarcinii ). Fluxul menstrual abundent este asociat cu dismenoreea, la fel si fumatul. La femeile cu varsta între 14 şi 20 ani tentativele de pierdere în greutate sunt asociate cu o durere menstruală crescuta. Nu se observa o corelatie puternica intre excesul in greutate si dismenoree.

Depresia, anxietatea si subminarea retelelor de suport social sunt asociate cu durerea menstruala.

Care sunt simptomele Dismenoreei?

Aceasta poate prezenta simptome inca din primul an de la debutul menstruatiei. Principalul simptom al dismenoreei este durerea prezenta in abdomenul inferior iradiata spre coapse sau spate. Aceasta poate fi acuta, difuza sau poate fi perceputa de pacienta asemenea unor crampe abdominale puternice.

Care este tratamentul pentru Dismenoree?

Dismenoreea primara este de obicei tratata cu medicamente recomandate de medicul specialist.

Modalitatea cea mai simpla si sigura de depistare a dismenoreei este printr-un control ginecologic.

Daca doriti un consult ginecologic va asteptam oricand la cabinetul Bestgin in Floresti. La Bestgin sanatatea dumneavoastra e prioritatea noastra!

Dismenoreea Dureri menstruale Dureri abdominale Obstetrica - Ginecologie