Dismenoreea reprezinta termenul medical pentru durerile care apar inainte sau pe parcursul ciclului menstrual.
Dismenoreea afecteaza aproximativ 50% dintre femeile care au ajuns la varsta reproductiva, dar este cel mai des intalnita la femeile intre 15 si 25 de ani.
Aceasta se imparte in doua categorii:
Dismenoreea primara, regasita mai mult la femeile tinere, este caracterizata prin crampe menstruale dureroase, făra o patologie organică pelvina. De obicei debuteaza in adolescenta, la scurt timp (6-12 luni) dupa prima menstruatie. Este caracterizata prin durere pelvina sub forma de crampe, care apare imediat înainte sau o data cu debutul menstrelor şi care dureaza de la 48 până la 72 de ore, fiind mai severa în prima si a doua zi a menstruatiei.
Dismenoreea secundara apare la varsta maturitatii si este cauzata de o afectiune a organelor reproductive precum: endometrioza, boala inflamatorie pelvina, dispozitivele intrauterine, cicluri neregulate sau probleme legate cu infertilitatea, chisturi ovariene, adenomioza, mioame sau polipi uterini, sinechii intrauterine sau stenoza cervicala. Durerea in dismenoreea secundara începe, de obicei, cu cateva zile inainte de debutul menstruatiei si dureaza mai mult timp pe parcursul ciclului menstrual.
Factorii de risc pentru dismenoreea primară includ varsta tanara si nuliparitatea ( lipsa sarcinii ). Fluxul menstrual abundent este asociat cu dismenoreea, la fel si fumatul. La femeile cu varsta între 14 şi 20 ani tentativele de pierdere în greutate sunt asociate cu o durere menstruală crescuta. Nu se observa o corelatie puternica intre excesul in greutate si dismenoree.
Depresia, anxietatea si subminarea retelelor de suport social sunt asociate cu durerea menstruala.
Aceasta poate prezenta simptome inca din primul an de la debutul menstruatiei. Principalul simptom al dismenoreei este durerea prezenta in abdomenul inferior iradiata spre coapse sau spate. Aceasta poate fi acuta, difuza sau poate fi perceputa de pacienta asemenea unor crampe abdominale puternice.
Dismenoreea primara este de obicei tratata cu medicamente recomandate de medicul specialist.
Modalitatea cea mai simpla si sigura de depistare a dismenoreei este printr-un control ginecologic.
Daca doriti un consult ginecologic va asteptam oricand la cabinetul Bestgin in Floresti. La Bestgin sanatatea dumneavoastra e prioritatea noastra!
Dr. Dana Vaida va asteapta cu drag in cadrul clinicii Bestgin, Str. Profesor Dumitru Mocanu Nr. 23 - 25, Ap. 1, Floresti, Jud. Cluj