Dr. Dana Vaida
Dr. Dana Vaida
Medic primar Obstetrica - Ginecologie
Competente in Ecografie in obstetrica-ginecologie, Histeroscopie, Colposcopie, Laparoscopie ginecologica, Medicina materno-fetala, Tratamentul infertilitatii cuplului, Consiliere alaptare

Cum sa nu ramai insarcinata in adolescenta

Cum sa nu ramai insarcinata in adolescenta

Ce sunt metodele contraceptive?

Metodele contraceptive sunt utilizate pentru evitarea unei sarcini nedorite sau a bolilor cu transmitere sexuala.

Prezervativele

La ora actuala, prezervativele reprezinta una dintre cele mai sigure metode contraceptive pentru adolescente, acestea protejandu-le atat de sarcini nedorite, cat si de bolile cu transimtere sexuala.

Contraceptive orale sau “pilula” combinata

Contraceptivele orale reprezinta o alta buna metoda contraceptiva, cele mai frecvente continand estrogen si progestive, fapt pentru care inhiba ( opresc ) ovulatia.

Conform unor studii exista aproximativ 8-10% sanse de a ramane insarcinata cand aceste contraceptive sunt folosite in mod corect: luate in fiecare zi de cand incepe ciclul menstrual, aproximativ la aceeasi ora, timp de 21 de zile, cand se face o pauza de 7 zile, apoi procesul anterior fiind repetat. Se recomanda consultul ginecologic inainte de administrare.

Aceste contraceptive nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Spermicidele

Spermicidele sunt substante care distrug sperma, daca sunt introduse in vagin in mod corect, cu jumatate de ora inaintea contactului sexual pentru ca acestea sa poata fi dizolvate in intregime. Acestea pot fi dispersate in mai multe forme cum ar fi: creme, geluri, filme dizolvabile sau supozitoare. Totusi, asemenea contraceptivelor, acestea nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitre sexuala.

Din cauza faptului ca nu sunt foarte eficiente singure, pentru asigurarea evitarii unei sarcini nedorite este recomandata folosirea acestora in combinatie cu prezervativele.

“Pilula de a doua zi”

Pilula de a doua zi este o metoda de contraceptie care ar trebui utilizata doar in caz de forta majora. Utilizarea acesteia zi de zi este nerecomandata deoarece pilula de a doua zi contine o doza mare de hormoni care poate deregla ciclul menstrual. Aceasta declaseaza o menstruatie prematura sau intarzie ovulatia. Totusi, conform studiilor facute aceasta are o rata de esec de aproximativ 10%.

Implantul cu progesteron

Aceasta metoda este mai rar folosita, din cauza efectelor adverse greu controlabile ( sangerari anormale). Preogesteronul este administrat precum o injectie si este recomandat pacientelor care nu pot utiliza pastile care contin estrogen. De asemenea implantul cu progesteron nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Obstetrica - ginecologie contraceptie prezervativ pilula de a doua zi adolescenta