Dr. Dana Vaida
Dr. Dana Vaida
Medic primar Obstetrica - Ginecologie
Competente in Ecografie in obstetrica-ginecologie, Histeroscopie, Colposcopie, Laparoscopie ginecologica, Medicina materno-fetala, Tratamentul infertilitatii cuplului, Consiliere alaptare

Chistul ovarian - ce este si cum procedam

Chistul ovarian - ce este si cum procedam

Ce este chistul ovarian?

Chistul Ovarian este asemanator unui saculet cu membrana subtire, umplut cu lichid transparent, prezent la nivelul ovarului. O femeie poate avea un chist ovarian la orice varsta, dar in cele mai multe cazuri, acestea apar in perioada varstei fertile.

Din ce cauza poate aparea un chist ovarian?

Un chist ovarian poate aparea pe durata ciclului menstrual din cauza unei mici schimbari in formarea sau dezvoltarea ovulului. Acestea pot aparea si in timpul unei sarcini, sau mai bine zis o femeie poate ramane insarcinata si daca prezinta un chist ovarian. De cele mai multe ori, chistul nu afecteaza cursul sarcinii.

Care sunt simptomele aparitiei chistului ovarian?

De cele mai multe ori chisturile ovariene sunt inofensive si pot sa dispara fara prescriptia unui tratament. Totusi daca chistul este mai mare in volum este posibila aparitia urmatoarelor simptome:

In cazul in care chistul ovarian se torsioneaza (rasuceste), acesta se poate sparge fiind posibile urmatoarele:

Care este tratamentul chistului ovarian?

Chisturile ovariene fiind micute si inofensive de obicei, in lipsa simptomelor este recomandata urmarirea regulata a acestora fara un tratament specific. In cazul in care acestea sunt mai mari si prezinta simptome, este recomandat un tratament cu anticonceptioanale. Interventia chirurgicala este recomandata doar in cazul unor chisturi foarte mari si dureroase.

La prezenta simptomelor unui chist ovarian este recomandat un consult de specialitate. Cea mai usoara modalitate de a depista un chist ovarian este ecografia pelvina, o metoda inofensiva si rapida.

Daca doriti un consult ginecologic, sau o ecografie pelvina, va asteptam oricand la cabinetul Bestgin in Floresti. La Bestgin sanatatea dumneavoastra e prioritatea noastra!

Obstetrica - Ginecologie Chistul ovarian Dureri pelvine