Contraceptivele orale combinate

19 apr 2016

Contraceptivele orale combinate sunt una dintre metodele contraceptive la care apeleaza frecvent femeile in ziua de azi. Pilulele contin frecvent 2 hormoni, foarte asemanatori cu cei secretati de ovarul femeii: estrogen (etinil­estradiol) si progesteron.

Ele se administreaza cate o capsula pe zi, cam in acelasi interval orar, timp de 21 de zile, cu 7 zile de pauza intre folii. In pauza de 7 zile, va aparea menstruatia, dar nu este obligatoriu sa se porneasca imediat, ci este perfect normal sa vina dupa 2, 3, 4 sau chiar 5 zile de pauza.

O menstruatie absolut regulata, care va incepe in aceeasi zi a saptamanii, in fiecare luna va aparea dupa cateva luni de la administrare. Sub efectul contraceptivelor, menstruatia se va reduce cantitativ si ca durata (si asa este normal pentru sanatatea femeii).

Cand pot lua contraceptive orale combinate?

De obicei se incepe administrarea la menstruatie, intre prima si a 5­a zi a menstruatiei. Dupa a 5­a zi se mai pot incepe cu conditia ca in primele 7 zile de administrare sa se foloseasca o metoda de protectie suplimentara (de exemplu, prezervativ sau abstinenta) si femeia sa fie sigura ca nu este insarcinata.

Cat timp le pot lua?

O persoana sanatoasa poate utiliza contraceptivele periode foarte lungi de timp; nu se intrerup decat daca femeia doreste sa aiba un copil sau daca exista un motiv medical de intrerupere a acestei metode.

Se pot incepe odata cu debutul vietii sexuale si, in absenta anumitor afectiuni sau a fumatului, se pot utiliza perioade mari de timp (varsta de 35 de ani impune oprirea contraceptiei orale) .

Cine poate apela la aceasta metoda?

In general, pilulele sunt extrem de bine tolerate de orice femeie. Uneori, in primele 1­3 luni de la inceperea utilizarii este posibil sa apara acele asa­zise "efecte secundare", de exemplu: usoara senzatie de greata, dureri la nivelul sanilor, prelungirea menstruatiei mai multe zile (fara a fi abundenta cantitativ), modificarea dispozitiei, spotting­ul. Aceste "efecte secundare" nu afecteaza sanatatea femeii si nu impun oprirea contraceptivelor (decat daca acestea dureaza mai mult de 3 luni de la debutul contaceptiei).

Eficienta si beneficii aduse

Rolul major consta in prevenirea unei sarcinii nedorite. Eficacitatea este maxima in conditiile unei administrari corecte (zilnic, cam la aceeasi ora, fara a se omite vreo pilula).

De retinut: fertilitatea se reia imediat dupa intreruperea contraceptivelor.

Eficienta poate fi diminuata daca femeia varsa la mai putin de 1 ora de la administrarea contraceptivelor, daca survine un episod diareic; in acest caz, trebuie utilizata o metoda suplimentara de protectie in urmatoarele 7 zile.

Chiar in absenta activitatii sexuale, femeia poate continua administrarea contraceptivelor, pentru a beneficia de celelalte beneficii necontraceptive ale pilulelor:

  • • reglarea menstruatiei;
  • • prevenirea anemiilor;
  • • tratarea durerilor care insotesc menstruatia;
  • • prevenirea chisturilor de ovar;
  • • efecte cosmetice: tratarea acneeei, a seboreei;
  • • prevenirea cancerului de ovar si e endometrului ;
  • • prevenirea Bolii Inflamatorii Pelvine

 

Este doar un mit ideea ca ele ingrasa; ne ingrasam de la ceea ce mancam, datorita faptului ca poate anumite domnisoare sunt inca in perioada de crestere sau daca nu respectam un regim de viata echilibrat.

Reactii adverse

Exista riscul aparitiei tromboflebitei, trombembolismului pulmoar, infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral, creste riscul aparitiei cancerului de san, a bolilor cu transmitere sexuale, scaderea libidoului, a absortie anumitor vitamine si minerale, accentuarea migrenelor si aparitia depresiei.

Aceste riscuri sunt mult diminuate daca pacienta beneficiaza de un examen ginecologic complet si este recomandat ca pilulele contraceptive sa fie administrate la recomandarea ginecologului.

dr. Dana Vaida

 
Dana Vaida

Dana Vaida, medic primar obstetrica ginecologie, cu competente in: ecografie in obstetrica-ginecologie, colposcopie, histeroscopie, chirurgie laparoscopica ginecologica, consiliere alaptare, medicina materno-fetala
citeste mai departe

 

Intrebari, pareri si sfaturi

Asteptam intrebari, pareri si sfaturi din partea dumneavoastra pe adresa de email contact@bestgin.ro

De asemenea va asteptam cu placere la cabinet in zilele de Luni si Joi intre orele 16.00-19.00 si Miercuri intre 10-13.
Pentru situatii de urgenta va rog sa folositi telefonul de contact.

 

  Bestgin | obstetrica-ginecologie | dr. Dana Vaida
  Floresti, jud. Cluj, str. Profesor Dumitru Mocanu, nr. 23-25, ap. 1
  Luni 16-19, Marti 16-18, Miercuri 10-13, Joi 16-19, Vineri 10-12
  contact@bestgin.ro
 +40 733 414 401    +40 740 005 330© bestgin